Skip links

Avanture

Pizzeria Kola

Nalazi se na raskrsnici u Kolima gdje se lijevo skreće za Krupu na Vrbasu i prema Stričićima, a desno magistralnim putem prema kasarni i dalje ka Mrkonjić gradu, Ribniku i Ključu. Od naših zemunica trebaće Vam svega desetak minuta.

Da li ste probali picu u Kolima? Ovo je najčešće postavljano pitanje kada se spomene Manjača, Kola i okolina. Ako niste ovo je obavezna stanica prije ili poslije boravka u našim zemunicama Knežević.

Radno vrijeme: caffe bar radi svaki dan, dok se pica služi samo petkom, subotom i nedjeljom od 14:00h do 21:00h.

Mjesto je pogodno za porodice, sa besplatnim parkingom i wi-fi uslugom.

Kočićevo ognjište

nadomak Banjaluke, na prostoru od 4.000 metara kvadratnih, nalazi se Kočićevo ognjište, mjesto posvećeno našem čuvenom piscu Petru Kočiću u kojem se danas nalazi 6 objekata, među kojima je i rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, zgradica, mlječar i dva pomoćna objekta. Mjesto je osmišljeno tako da oslikava duh i način života na Zmijanju i sadrži veliki broj zanimljivih detalja i eksponata.

Kočićevo ognjište na autentičan način prikazuje život i djelo ovog pisca. Jedna od glavnih manifestacija je svakako “Kočićev zbor” koji je omiljen kako mještanima tako I mnogim domaćim i stranim turistima.

Ova tradicionalna manifestacija posvećena narodnom tribune i knjževniku Petru Kočiću održava se od 1965 godine. u posljednjoj sedmici mjeseca avgusta. Vrijeme trajanja ove manifestacije je 6 dana. Likovne izložbe, pozorišne predstave, književne večeri, folklorne igre, narodno sviranje I višeboj samo su neki sadržaji koji svake godine privuku veliki broj posjetilaca i obožavaoca Kočićevog djela. Od naših zemunica Kočićevo ognjište trebaće Vam svega petnestak minuta vožnje.

Krupa na Vrbasu slapovi

Prirodni biser predstavlja izuzetnu ambijentalnu cjelinu. Od slapova se pružaju duge staze za šetnju do samog izvora rijeke Krupe. Ovo izletište privlači mnoge turiste i zaljubljenike u prirodu. Krupski slapovi su melem kako za oči tako i za uši jer pored žubora i pjenušanja vode mnogo doprinose i vodenice u kojima se melje brašno.

Nalazi se na prostoru grada Banja Luka, na oko 25 kilometara južno od centra grada, na putu Jajce i Mrkonjić grad.

Neposredno uz ovaj biser se nalazi i restoran „Krupski slapovi“. Ovaj restoran je idealno mjesto za predah nakon duge šetnje izletištem. Mnogi turisti kako domaći tako i strani oduševljeni su posebnim specijalitetom ovog područija, a to uštipci sa domaćim kajmakom.

Pored ovog specijaliteta, restoran Krupski slapovi nudi raznovrsnu ponudu tradicionalnh jela koji se takođe obavezno moraju probat. Mjesto pogodno za porodice sa besplatnim parkingom. Restoran je otvoren 24h, a kontakt telefon je +387 65 743 770.

Ovo je „must see“ mjesto. Posjetioci mogu prošetati i do izvora Krupe, crkve brvnare koju prate mnoge legende. Izvor krupe nisu samo slapovi. Uređena staza za šetnju duga je 4km i ruta je idealna i veoma zanimljiva.

Manastir Krupa na Vrbasu ili crkva Svetog Ilije

Nalazi se na dvadesetak kilometara od Banja Luke. U neposrednoj blizini slapova Krupe. Do manastira je moguće doći pješačkom stazom od slapova na Krupi ili vozilom ( put je označen od magistralne ceste uz Vrbas, udaljene 600m). Manastir crkva svetog Ilije u Krupi na Vrbasu je podignuta na temeljima srednjovjekovnog manastira Krupa. Pripada Eparhiji banjalučkoj Srpske pravoslavne crkve.

Turističko-rekreativni kompleks i jezero „Manjača“

Turističko-rekreativni kompleks i jezero „Manjača“ je samo na tridesetak minuta vožnje od centra grada. Oaza za odmor, izlet i potpunu relaksaciju, posebno omiljeno turistima a i mještanima u ljetnjem periodu. Oko jezera se nalazi staza za šetnju duga 2km, a turistička ponuda obogaćena je i plažnim barom, a postoji i jedan ugostiteljski objekat.

Udaljeno je oko 2,4km od regionalnog magistralnog puta Banja Luka- Čađavica. A od naših zemunica potrebno je oko petnestak minuta vožnje. - U sklopu turističko-rekreativnog kompleksa i jezera „Manjača“ svakako ono što treba probati je adrenalinsko skijanje na vodi. Ovo je jedinstven vid avanturističke ponude u Bosni i Hercegovini. Dužina Wake parka je 282m što je čini najdužom linijom tog tipa u Evropi. Skijati mogu osobe od 14 do 101 godinu. Wake boarding je siguran i neponovljiv osjećaj skijanja na jezeru uz obučene instruktore. Takođe sva oprema kao što su kacige, bordovi, neoprenska odjela i pojasevi se nalaze direktno na licu mjesta. Maksimalna brzina je 32km-h po vodi.

Radno vrijeme: od 10 do19 časova vikendom, a radnim danima od 16 do 19 časova. Ovo je idealno mjesto za vikend ili nezaboravnu avanturu poslije posla.

Stari grad Greben

Nalazi se na stijeni iznad doline Vrbasa i jugozapadno od centra Krupe na Vrbasu nalazi se kula i bedemi srednjovjekovnog utvrđenog grada Grebena iz 12. vjeka. Do njega postoji pješačka staza ( kroz šumu u kojoj su postavljeni putokazi, klupe, table sa objašnjenjima do tvrđave i informacij o njoj). Sa starog grada pruža se nevjerovatan pogled od kojeg zastaje dah. Pogled se pruža na kanjon rijeke Vrbas, manastir i samo podnožije Grebena. Sagrađen prije devet vjekova, svjedok mnogih istorijskih događaja.

Paraglajding Manjača

Sport koji je najbliži ptičijem letu. Zbog planinskg terena i povoljnih vjetrova ovo je idealna destinacija za paraglajding za sve one avanturističkog duha. Letjeti bez pomoći motora, isključivo uz pomoć vjetra i vazduha, a osjećaj je teško opisati. Na usluzi je i škola letenja i tandem let. Tandem let zajedno sa pilotima koji će zainteresovane povesti u nesvakidašnji doživljaj i sve to zabilježiti svojom kamerom.

Restoran Seoska Krčma

Raznovrsna ponuda traicionalnih jela i jela sa roštilja (jagnjetina, prasetina, razne salate i još mnogo toga…). Nalazi se na dvadesetak minuta vožnje od centra grada. Radno vrijeme: 07:00-23:00 Broj telefona +387 66 327 557.

Restoran „Alibaba“- „Dajak“

Dio Banja Luke od 1965 godine na adresi Vojvode Pere Krece 104. Radno vrijeme: 07:00-23:00 Besplatan parking.

Konoba „Pastir“ Kanjon

Pogodno za prodice sa besplaatnim parkingom. Raznovrsna ponuda domaćih jela. U ponudi su i proslave, najčešće proslave dječijih rođendana. Ljetna bašta uz predivan pogled na rijeku Vrbas.

Radno vrijeme svaki dan od 9h do 23h, broj telefona +387 66 582 028.

Panoramski autobus

Tokom ljeta panoramski autobus je na raspolaganju svim sugrađanima i turistima.

Red vožnje: 10:00h 12:00h 18¬:00h 20:00h

Dajak klub

Vrbaski čamac pod nazivom “dajak” je specfičan čamac samo za rijeku Vrbas i grad Banjaluku, kao što je gondola za Veneciju. Ovo neobičo plovilo je simbol grada Banja Luka. Za plovidbu se koristi ruta dužine 15 kilometara, u urbanom dijelu grada, gdje Vrbas karakterišu male dubine uz obale i pogodno dno za odgurivanje motkom, po kojoj je čamac i dobio ime.

Turistička tura: Zeleni most- Prvi Mlin-Kastel-Zeleni most

Sportsko udruženje građana DAJAK KLUB

Tel: +387(0) 65 517 261 +387(0) 65 566 139 Email: dajak.klub@gmail.com

Vrućica Srpske toplice

Plaža Vrućica pored rijeke Vrbas, koja se nalazi u naselju Srpske toplice, u nekadašnjem Gornjem Šeheru, u proljetnim i ljetnim danima zbog niza termomineralnih izvora omiljena je destinacija velikog broja Banjalučana, kao i domaćih i stranih turista. Na plaži Vrućica se nalazi više banja, među kojima su banja “Direklija”, “Kraljičina banja” ili “Kraljičina Ilidža”, koja je dobila ime po legend da su se tu kupale kraljice, ljekoviti izvor “ Šugavica”, a one imaju status nacionlanog spomenika kulture Bosne i Hercegovine.

Banj Brdo

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo se nalazi na južnoj strani grada, visoko je oko 431m nadmorske visine odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, djelo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića. Na spomeniku je ucrtan reljef koji u nizu slika prikazuje borbu i stradanja Krajišnika u II svjetskom ratu, a sam spomenik simbolično podsjeća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu Banja Luka. Nalazi se u središnjem dijelu grada, koji dominira lijevom obalom Vrbasa.

O vremenu nastanka ovog objekta ne postoje pouzdani podaci. Međutim, mnoge okolnosti upućuju na zaključak da se uprvo tu nalazilo rimsko naselje Castra. Rimljani su bili izloženi čestim nasrtajima varvarskih naroda, a imali su svakako dovoljno jake razloge da brane cestu koja je prolazila kotlinom Vrbasa. U prilog ovim tvrdnjama idu i arheološki nalazi koji su pronađeni na prostoru današnjeg Kastela, a odnose se na rimsku keramiku, novac i građevinarstvo. U bosanskoj srednjovjekovnoj državi postojao je Vrbaški grad, koji se po jednoj pretpostavci nalazio na mjestu današnjeg Kastela. Intenzivna izgradnja Kastela počinje u pretposljednjoj deceniji XV vijeka, za vrijeme Turske okupacije i vladavine Ferhad paše Sokolovića.

Danas je tvrđava Kastel spomenik I kategorije. Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, a u njenoj unutrašnjosti, pored ljetne pozornice nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije.

U zidinama Tvrđave Kastel na obali Vrbasa smješten je i restoran „Kazamat“ koji predstavlja istorijsko jezgro grada Banja Luka. Ovo je jedan od najstarijih restorana u Banja Luci i idealno mejsto za posjetioce nakon obilaska Tvrđave Kastel i ostalih znamenitosti u ovom gradu.

Safikadin grob

Simbol vječne ljubavi i vjeronosti. Legenda o prelijepoj djevojci Safikadi koja je nekada davno živjela u gradu Banja Luka. Bila je zaljubljena u turskog vojnika Omera, ali nažalost njeni roditelji su branili tu ljubav. Govorili su joj kako on nije za nju jer je vojnik i sutra već može da ode u boj u najdalji kraj turskog carstva. Ljubav je rasla iz dana u dan sve dok Omer i njegova vojska nisu poslani na ratište. Safikada se zarekla na vječnu ljubav i odanost Omeru. Nažalost jednog dana u Banja Luku je stigla vijest o njegovoj smrti. Nakon što je vijest stigla i do Safikade, ona je obukla vjenčanicu i stala pred top koji je sa tvrđave Kastel označavao podne. Uz uzvik „Vjerna sam mu!“ umrla je i postala simbol bezgranične ljubavi i vjernosti.

Safikadin grob se nalazi preko puta tvrđave Kastel i na tom mjestu zaljubljene djevojke godinama pale svijeće.

Restoran Kaldrma 1929

Smješten je na jednoj banjalčkoj kaldrmi, tamo gdje se njeguje duh tradicije. Duh starog vremena, vrijednosti koje se njeguju generacijama, tradicionalna kuhinja i besane noći koje osvajaju srca kako mještana tako i turista.

U restoranu Kaldrma 1929 gosti imaju priliku da isprobaju preko 80 različitih jela. Raznovrsan meni, koji je dodatno obogaćen dnevnom ponudom. Takođe u ponudi je i veliki broj raznovrsnih vina svjetskih vinarija, kao i druga alkoholna pića koja će upotpuniti svaki obrok.

Besane noći uz poznate pjevače i tamburaške orkestre učiniće posjete još posebnijim.

Nalazi se u ulici Tržnička bb, u samom centu Banja Luke.

Radno vrijeme: 07:00-00:00

Broj telefona za rezervacije +387 65 341 341.

Gospodska ulica

Najstarija i najprometnija ulica u gradu Banja Luka. Glavna ulica u gradu, najpopularnije šetalište grada i mjesto gdje se nalaze brojni butici, zlatare i druge prodavnice.

Po jednoj legendi, banjalučki trgovac, Tomo Radulović je 1878. godine na svojoj radnji Albanija okačio natpis Gospodska ulica i naziv je bio prihvaćen pd strane Austro-Ugarske vlasti. Današnji naziv ulice je ulica Veselin Masleše, ali mještani Banja Luke i dalje ovu ulicu zovu Gospodska ulica. Ulicu krase brojne zgrade evropskog stila a jedna od glavnih koja je služila kao mjesto za pauzu i ručak je zgrada pivnice. Ova ulica se završava kod zgrade Opštine i nastavlja se u ulicu Bana Tise Milosavljevića

Hram Hrista Spasitelja

Napravljena je između dva svjetska rata centru Banja Luke. Izgradnja hrama trajala je od 1925. do 1929, a svečano je osvećena na Spasovdan 1939. godine. Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjaluci se nalazi na mjestu gdje je nekada bila Crkva Svete Trojice.

Crkva koja danas nosi naziv Svete Trojice, izgrađena je na drugoj lokaciji u vrijeme SFRJ.

Džamija Ferhadija

Ferhat-pašina džamija (znana kao Fehadija džamija) sredjišnja džamija Banjalučkog muftiluka, te najznačajniji objekt u Banja Luci. Predstavlja jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. vijeka u Bosni i Hervegovini. Jedna od tri najznačajnije džamije u BiH.

Crkva Hrista Carja

Poznata i kao Plava crkva, vjerski objekt ukrajinskih grkokatolika u Banjoj Luci. U istoj ulici se nalazi i KŠC „BI. Ivan Merz“ i rimokatolička Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije. Osnovana je u Banjoj Luci 1910.godine, kada su se Ukrajinci počeli doseljavati na područje Bosne i Hercegovine

Muzej Savremene Umjetnosti RS

Prvobitno muzej je nosio ime Umjetnička galerija u Banjaluci sve do 1994. godine, gdje dobija novo ime: Galerija likovnih umjetnosti Republike Srpske. Posljednja izmjena 2004. godine muzej dobija svoje trenutno ime. Muzej je smješten u zgradama banjalučke stanice. Izgrađen je krajem 19. vijeka tokom austrougarskog razdoblja, danas su upisane na popis nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Nalazi se u ulici Trg Srpakih junaka 2, smješten u velebnu zgradu nekadašnje željezničke stanice.

Radno vrijeme: 08:00-22:00

Broj telefona: +387 51 215 364

Muzej Republike Srpske

Naredbom bana Svetislava-Tise Milosavljevića, dana 26. septembra 1930. godine osnovan je Muzej Republike Srpske ( pod nazivom Muzej Vrbaske banovine) sa sjedištem u Banjoj Luci. Danas muzej ima 7 organizacionih jedinica.

Đure Daničića 1

Broj telefona: +387 51 215-973

Radno vrijeme: 08:00-20:00

Narodno pozorište RS

Nalazi se u centru Banja Luke. Na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 4. do 6. juna 2012. godine, pozorište je proglašeno za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nardon pozorište otvoreno je 18. oktobra 1930. godine.

Pored „Dječijeg pozorišta RS“, takođe u Banjoj Luci, ovo je jedino profesionalno pozorište u Republici Srpskoj.

Tržni centar Delta

Delta Planet Banja Luka je najveći šoping mol na prostru BiH. U samom srcu grada, smješteni su najveći maloprodajni lanci, a ljubitelje šopinga obradovaće impresivna ponuda više od 100 najpoznatijih svjetskih brendova. U sklopu tržnog centra Delta Planet u ponudi je i kino CineStar Delta kao i restorani i kafići.

CineStar kino s 5 zvjezdica, kao i Cinema bar oduševljava goste jedinstvenim enterijerom.

Kino ukupno ima 6 dvorana sa 729 sjedišta. U ponudi je i „RealD- 3D“ avantura kao i „extreme“ specijalni format koji gledaocima garantuje još bolji doživljaj filma. Najveće interesovanje je za 4D dvoranu koja pomoću simulatora kretanja prati događaje na platnu.

Restoran „Don Sergio“ fuzija mediteranske i Balkanske kuhinje koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Razne pizze, paste, salate i deserti.

„Laterna“ za sve ljubitelje slatkiša. Inspirisani tradicionalnim receptima, a u ponudi su i svježi cijeđeni sokovi od voća i povrća te najkvalitetnije kafe.

Roštiljnica „Zlatna Kruna“prepoznatljiva po svim vrstama jela sa roštilja, koja se ističu visokom kvalitetom i ukusom.

„POP’S“ za sve ljubitelje dobre hrane, prijatnog ambijenta i pristupačnih cijena. U ponudi su kako slana tako i slatka jela, veliki izbor brugera, kupova, vafli, palačinki.

U sklopu TC Delta planet je i igraonica „ Jungle Land“ za one najmlađe.

Fresh wave fest

Održava se svake godine u mjesecu avgustu u Banjoj Luci. Međunarodno prepoznat i priznat događaj, koji je ugostio veliki broj nekih najtraženijih svjetskih i regionalnih izvođača i okitio se respektabilnim regionalnim priznanjima, što je najbolja potvrda kvaliteta i visokog renomea festivala.

Demo fest

Najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi, banjalučki „Demofest“ koji se održava u julu mjesecu u Banja Luci. Demfest je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera, nastao 2008. godine u Banjaluci, a pruža šansu neafirmisanim, demo bendovima

Moto fest

Predstavlja tri dana najboljeg rock’n’rolla, dnevnih svirki, motora, kvadova i vatrene atmosfere.

Run&More Community

Najveći maraton i polumaraton koji se održava jedom godišnje u Banjojluci. U pitanju je međunarodno takmičenje. Cilj ovog maratona je da organizuje utrke i kreira inovativne sportske društveno odgovorne događaje koji inspirišu, zbližavaju i osnažuju pojedinca i društvo. Promovisanje zdravog načina života kroz sport i rekreaciju u pozitivnom prijateljskom okruženju.

Zimske manifestacije

U samom centru grada na Trgu Krajine posjetioci će moći da dožive osjećaj zimske čarolije kao u mnogim evropskim gradovima uz razne sadržaje kao što su koncerti, klizalište ili prijatna šetnja uz čašu toplog vina. Dobra hrana, muzika, topla atmosfera i šarolik zabavni program oduševevljava kako mještane tako i turiste. Osnov ove manifestacije su zimske kućice, koje su postavljene u dva reda kako bi bio obezbjeđen prolaz za posjetioce. Predostavljaju se mnogi izlagači sa lokalnim delicijama, ugostitelji i slični sadržaji.

Skydive Banja Luka

Banjalučki padobranski klub, nalazi se u Banjalučkom naselju Zalužani. Nezaobilazna stanica za ljubitelje adrenalina i padobranstva.

Radno vrijeme: od 9 do 20h

Broj telefona: +387 65 423-258

Laser tag

U pitanju je prava urbana avantura. Posjetioci mogu da iskuse najpopularnije simulacije borbe uz pomoć najsavremenije Laser Tag opreme. Counter-Strike, Battlefield ili Call of Duty uživo

Quad na Manjači

Još jedna nezaboravna avantura. Adrenalinska vožnja koja oduševljava kako domaće tako i strane turiste.

Quad Banja Luka

Nezaboravna avantura koju morate probati.

Bowling Club Mercator

Nalazi se u ulici Aleja Svetog Save 69, u TC MERKATOR.

Radno vrijme: 07:00-23:00

Broj telefona: +387 51 491 515

Cineplexx Palas

Banja Luka Cineplexx je grupacija sa preko pet decenija iskustva u ovoj oblasti. Lanac uvjerljivo najmodernijih multipleksa.

Home
Account
Cart
Search